Den inre dialogen

Det finns många saker som kan vara svåra att handskas med och en av dom sakerna som jag tycker har varit, eller är svårast att hantera är när man i sin inre dialog börjarDen inre dialogen spekulera i saker och ting. Det kan låta ungefär så här. Undra om jag kommer att få det där kontraktet som jag jobbat så hårt för att få. Nej troligen inte varför skulle dom välja mig när det finns så många kompetenta konkurrenter? Fast det är ju klart jag har ju ändå visat på att det skulle vara en stor fördel att välja mig framför dom andra. och så vidare. Så kan man mala på hur mycket som helst och hur länge som helst. Helt i onödan, för vad kan man göra åt det? Ofta är det saker om man inte själv kan påverka. Det är ungefär som att sitta och titta på en dålig film utan att förmå sig att byta kanal bara för att man tror att det skall bli ett annat slut än det man sedan man började titta redan listat ut att det bara kan bli på ett sätt.

Jag har dock blivit lite klokare med åren och lärt mig att bromsa mig och bryta mönstret med att göra andra saker, helt enkelt förvilla mig själv från det som jag har svårt att släppa.  Jag byter kanal kort och gott, tittar på något annat eller reser mig och går därifrån. Det är otroligt effektivt när man väl har blivit medveten om vad man håller på med och att man kan förändra det. Bara vetskapen om att man har en strategi för det när tankarna börjar mala ger styrka och självförtroende.

Det som också är intressant med den inre dialogen är att den ofta är av negativ art. Man mal på om sina egna misslyckande och hittar gärna exempel på tidigare saker som inte har gått bra bara för att ge sig själv stöd i att visst kommer att allt gå åt skogen och det känns ju rätt tryggt, för det är en känsla som jag känner igen.

Om man nu skall gå och spekulera mig sig själv så är det otroligt viktigt att man säger positiva saker till sig själv. hjärnan är ju bara en muskel som tar till sig det som vi ”tutar” i den. Det finns massor med forskning som kan bevisa att det är så. Tillbringa en vecka med att tala om för dig själv hur dåligt det kommer att gå på det där mötet, matchen, träffen eller vad sjutton som helst och jag lovar att det kommer inte bli något lysande resultat. Vänd på det, testa inför någon händelse som ligger i framtiden säg bra bra saker, tala om för dig själv hur bra det kommer att gå, försök att se det som skall hända som en helt perfekt sak. Visst dom geggiga tankarna kommer att försöka att komma tillbaka och det kan vara lite tufft i början att få bort dom, men ge dig inte för varje negativ tanke som kommer bestäm dig för att tänka en positiv. Till slut kommer det att lossna och du kommer att komma på dig själv med att vara betydligt mer positiv.

Önskar alla en positiv arbetsvecka med härliga utmaningar.

5 svar till “Den inre dialogen

 1. Hej! vet faktiskt inte hur jag kom in här, men fräck sida. Väldigt inspirerande. Kul detta med coach… har varit inne lite på samma bana fast i ett annorlunda sammanhang. Måste passa på att fråga om namnet? Vad är tanken bakom (om där nu finns någon) Som sagt. Gillar idén mycket. och kommer absolut snurra runt härinne några gånger till. Mvh

 2. Hello!

  Tack för den fina kommentaren, det är alltid roligt när man får feedback på det man skriver. Jo det finns en bakgrund till namnet 🙂 Det var så att jag en gång för längesedan satt och skulle hitta ett användarnamn till en sida som jag nu glömt. Efter ideliga försök så fick jag hela tiden tillbaka att användarnamnet är upptaget. Efter att jag lagt mitt huvud i mina händer och uttalat några ord som inte så väl passar sig för varken skrift eller tal, så tänkte jag att nu tar jag till repet snart. och då !!! ROPE jag testar… men nej inte funkade det. Dessbättre testade jag rep i olika färger och svart var inte taget ännu 🙂 Jag kanske bär tillägga att det var väldigt viktigt för mig att få access till sidan 🙂

  Skall titta till din sida i morgon när jag fått gruset ur ögonen
  Ha det gott
  Peter

 3. Hej Peter!

  Intressant läsning. Vill gärna delge mina tankar och funderingar då ja är mycket intresserad av personlig utveckling för att själv må bra och få balans.
  Din inre dialog, hur du värderar dig själv?
  ”varför skulle just jag få osv” Självkänsla?
  Är det rätt sätt att bromsa”fly från tankarna” och tillfälligt glömma dem genom att ändra ställning? Dem finns ju kvar där eller är det kanske bättre som du skriver i slutet fösöka sitta kvar och ändra tankesättet i stället och mala tillbaka på dem negativa tankarna ” att jag är bra, jag gör så gott jag kan även om någon annan skulle få kontraktet”
  Och mål är bra men inte för många i taget tänker ja,kan skapa en viss stress också.Och att kunna vara lycklig i det som är och leva lite ”här och nu”
  De va mina tankar och funderingar
  MVh Helene

 4. Hej Helene!

  Ursäkta att jag har dröjt med mitt svar. Först vill jag tacka för att du delger dina tankar det är det som utvecklar oss 🙂

  Vad jag menar med att fly från tankarna är att man skall göra det på kort sikt. När du sitter där och har destruktiva tankar så är den bästa taktiken att fly. På lång sikt, och för att få bestående resultat så måste man ändra sitt sätt att tänka. Man så att säga förekommer sig själv genom att skapa en strategi för hur man skall göra när tankarna kommer. Vad gäller mål så är det naturligtvis upp till var och en hur många man vill ha och hur detaljerade dom skall vara men har man inte tagit ut en riktning på kartan så kommer man att ”irra” omkring. Min erfarenhet är att jag har blivit mycket mer här och nu sedan jag har blivit tydlig i mina mål. Jag vet vart jag är på väg därför kan jag också slappna av i stunden.

  Ha det bäst Peter

 5. Hej!
  Tack för den fina kommentaren i min blogg!
  Ja, det här med inre dialog är spännande. Försöker som du att styra tankarna åt ett annat håll, men det är inte så lätt alltid. Tankarna gör ju som de brukar, de tar den lätta vägen, den vägen de känner till.

  Hoppas du får en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s