Prioriterar du rätt?

Att prioritera sitt liv, och vad man gör är en av dom viktigaste dagliga sysslorna.effektivitet

På ett företag som jag jobbade på en gång fanns det en kille som var mästare på att vara upptagen. han hade alltid en telefon i örat samtidigt som han sprang omkring med en massa papper. Han sände tydliga signaler till alla på kontoret att han var upptagen och ville man något så var det bäst att boka upp sig i god tid. Det som var så fantastiskt var att han dessutom ansågs vara en av företagets absolut viktigaste personer och han gjorde också en fantastisk karriär. Problemet med honom var att det kom inget vettigt ur honom. Jag vet för jag jobbade ganska nära. Det var bara ett spel, en teater som han hade satt upp och spelade 5 dagar i veckan. Han var tyvärr inte medveten om det själv han var övertygad om att han jobbade otroligt mycket och var en fantastisk resurs i företaget. 

Vi som var nära honom i det dagliga arbetet var mer än lovligt trötta på det ständiga pratandet i telefon alla meninslösa möten och det opruduktiva sätt som han tog sig an dagarna med. Detta är kanske ett extremt fall jag har sett många som är liknande men inte så otroligt som detta. Vad lär det oss? Jo, vill du göra karriär så se ut som du har mycket att göra, beklaga dig ofta, mycket och länge om att det är så mycket nu. Inte helt förvånande så hörde jag att han hade gått in i väggen för några år sedan och tydligen rätt illa. 

Vad jag vill med detta är att uppmana alla att ta en funderare på vad man gör på dagarna. Som jag skrev i mitt inlägg igår så är det inte kvantitet som är det viktiga utan kvalitet. Att göra saker rätt. Det är bättre att göra 2 saker varje dag och gör dom rätt än att springa omkring och göra 20 saker för att dom anses vara rätt.  Det finns ett engelskt uttryck som är så bra ”Less is more” alltså mindre är mer. Jag vill vara tydlig med att det handlar inte om att vara lat eller smyga undan. Det handlar om att göra färre saker men med  kvalitét. 

Under en tid nu har jag testat ett nytt förhållningssätt till min mail. Jag läser min mail 2 gånger om dagen, inte mer inte mindre. Tidigare kunde jag sitta och läsa mail ett par gånger i timmen så fort det pep till i min inkorg så var jag där och läste och svarade. Nu läser jag min mail klockan 10.00 och 16:00 jag avsätter tid för att kunna läsa och svara på det som har kommit och när jag är klar så stänger jag ned min mail. Detta har gjort att jag har blivit mer fokuserad på dom uppgifter jag har under dagen och får betydligt mer gjort. Detta håller jag på att applicera på en massa saker i mitt liv som jag kommer att komma till längre fram. 

Kram 
Peter

2 svar till “Prioriterar du rätt?

  1. Ja att göra en sak i taget istället för att kunna hålla många bollar i luften har verkligen fått nytt värde för mig. Bara det att faktiskt ”bara” diska när man gör det och inte samtidigt se på TV och prata i telefon och stryka… osv. Jag fastnar också lätt i planerandet istället för görandet. Jag känner att om något är viktigt gör jag ju det ändå direkt / först och då skriver jag hellre upp det efteråt i min kalender som ett slags avstämning på dagen.
    Fridens,

  2. Den var bra, skriva upp det i efterhand som en slags avstämmning. Den tror jag att jag skall ta upp 🙂 Tack!
    Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s