Att göra rätt saker, eller att göra saker rätt?

Så länge jag kan minnas har jag kämpat med att hitta det ultimata systemet för ”time management” Om man letar så finns det många, och alla tycker att dom har hittat todolistdet bästa men inget har tilltalat mig om jag skall vara ärlig. Jag har gått från vanlig kalender, till helt digital, tillbaka till vanlig kalender och däremellan landat i att bara skriva på ett vanligt vitt A4 papper som jag har vikt 4 gånger. Det som har fungerat bäst om jag skall vara ärlig är det senare. Om jag för upp mina möten i min outlook och sedan skriver ned vad jag skall göra på nämnda papper så känner jag att jag får mest gjort. 

Varför är det så? Jo, för min del så har jag en tendens att fastna i själva planerandet, jag lägger massor med tid på att skriva att göra listor, planera upp det i rätt ordning osv. men det blir inget direkt gjort. Ju fräckare kalender desto mer planeringstid, och desto mindre blir gjort. Med ett vitt papper för jag snabbare ned det som skall göras och får en bra överblick och en sak till som är nog så viktig. Jag gör inte massor med saker för att stryka på listan jag frågar mig vad som är viktigt att göra och vad jag inte behöver göra. 

Att göra rätt saker, eller att göra saker rätt? Är en fråga som är otroligt bra att ställa sig. När det var som värst för mig i mitt planerande så tävlade jag med mig själv i att stryka punkter på min lista. Kunde jag stryka 20 saker en dag så ville jag gärna stryka 22 nästa dag osv. Vad hände då tror ni? Jo, det kom upp en väldig mängd meningslösa punkter som var roliga att stryka för det var ju det det handlade om, inte att göra rätt saker. Detta har jag nu ändrat på och jag bestämmer mig redan i min veckoplanering som jag gör varje söndag vad som är viktigt och vad jag kommer att känna mig mest tillfreds över att jag uppnått när veckan är slut. Du kan läsa om min veckoplanering här under veckoplanering

I morgon kommer jag att skriva ett inlägg om just det här med att det inte är volymen av det man gör utan resultatet som är det viktiga. 

Ha det bäst alla och kom ihåg att leva efter rubriken. 😉

Peter

5 svar till “Att göra rätt saker, eller att göra saker rätt?

 1. Hello!
  Jag för min del använder mig av färgade papper, du vet sådana där små block som har typ tre,fyra färger.

  He, he, tävlandet känns igen, det är ett konstigt fenomen som inte borde finnas. För vad får vi ut av det? Jo Kaos, Innan så fanns det sida efter sida saker som jag skulle göra, nu är det max tre saker per dag. För det är som du säger listan görs lång för att få en slags ”konstig belöning på att man varit duktig”
  Bra inlägg, får en att tänka till extra hur vi planerar, oftast gör vi det så mycket svårare för oss än vad det behöver vara.
  Ha en riktig god kväll
  Kramar

 2. He, he, måste bara fråga vad det är för litet smilemärke du har uppe i högra hörnet? Har du lagt till det själv?
  Sov så gott
  kram

 3. blackrope

  🙂 Jag vet inte, har försökt att ta bort den men det går inte… Jätte konstigt, men den är rätt gullig så den stör ju inte. 🙂
  Kram
  peter

 4. blackrope

  Färgade papper? Det är bra, har länge velat ha det i mitt mailprogram men det går inte av ngn konstig anledning Vilket jag tycker är märkligt år 2009 men men det är inte allt man förstår sig på heller. 🙂
  Visst är det så att vi gör det många gånger mycket svårare än vad det egentligen är.

  Kram

 5. Ping: Prioriterar du rätt? « Blackrope’s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s