Vad är frustration?

Till dig som bad mig skriva om detta – frustration behöver inte vara negativ det beror bara på var det önskade resultat finns, hos dig eller någon annan.hojdhopp

Om man slår upp ordet frustration så får man upp följande förklaring, ilska eller besvikelse i att bli hindrad i sina ansträgningar. Man behöver ju inte bli frustrerad bara för att man blir hindrad i sina ansträgningar, eller hur? Utan jag tror att det är så här. Om man vill något väldigt mycket utan att  ”lyckas” med det man föutsatt sig kan det kanske uppstå en frustration. Problemet många gånger är att man kanske blir frustrerad över saker som man inte själv rår på, vilket man i så fall skulle kunna kalla för en negativ frustration. 

Om man har satt upp mål som är utmanande så är jag inte säker på att man hamnar i frustration när man blir hindrad i sin ansträngning. För om målet är stort, så är en liten motgång inte så stor det är bara feedback på var man är på sin tidsaxel mot sitt mål. Tex. Om jag har bestämt mig för att hoppa 2 meter i höjdhopp så kommer jag inte bli frustrerad om jag river 10 gånger på 1.90 eftersom jag är klar över vart jag skall.  Jag tror att om det är saker som du själv kontrollerar så uppstår inte frustration i samma utsträckning som om det är saker du inte själv har makt att påverka. Klart det kan uppstå en frustration om jag river 100 gånger på 1.99 MEN jag äger fortfarande problemet och kan förändra saker för att nå mitt mål alltså en positiv frustration som till och med kan skapa andra resultat.

Om man då ser det ur ett perspektiv där jag har satt mig i en beroendeställning eller att jag bara hoppas att något skall fall ut till min egen belåtenhet, då skapar det en negativ frustration vilket inte är så bra att gå och bära på. Tex. Jag hoppas att räntan skall gå ned men den går upp, jag blir frustrerad men kan inte göra något åt det. Vad man däremot kan göra något åt är kanske att göra förändringar i sin ekonomi för att minska betydelsen av att räntan går upp eller ned. 

Sammanfattningsvis kan man säga att det gäller att hitta olika sätt för att minimera risken av beroende utanför sin egen påverkan. Samt om det nu är så att man är beroende av huruvida räntan går upp eller ned som i exemplet försöka hitta handlingar eller åtgärder som man kan påverka för att minska sin egen frustration.  jag vet inte om du blev klokare? Kanske en ny infallsvinkel i alla fall. 

Kram 

Peter

3 svar till “Vad är frustration?

  1. Klokt sagt tycker jag!

  2. Man tackar! 🙂

  3. Ping: Glad, pumpad och peppad « Blackrope’s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s