Jag är ledare i mitt liv

Ledarskap 

Världen är full av fantastiska ledare, jag personligen är mycket intresserad av ledarskap och vad som får vissa människor att vara så fantastiskt bra på att leda andraledarskapoch sig själv. Jag skall inte ge mig in i snirkliga tankar om varför det är si eller så eller om man föds till ledare osv. Nä, jag tänkte dela med mig av mina tankar om varför jag tror det är så viktigt att vi ALLA jobbar på vårt ledarskap. En missupffatning som jag ofta hör är att ledarskap hanldar om att leda andra, och visst är det så men det är precis lika viktigt med det egna ledarskapet. Vi är alla ledare i vårt eget liv. Smaka på den en stund, jag är ledare i mitt eget liv. 

Vad innebär det då för oss? Ja. jag tror att det är lika viktigt för person som organisation att ha en klar bild om vart man vill gå. Att rita sig en karta över sin verklighet och vart man vill komma. Jag möter många gånger i mitt liv människor som är frustrerade och tycker att saker är jobbiga, och många gånger ställer jag då frågan vad vill du med ditt liv? Förvånasvärt många gånger får jag svaret – Ehh.. Ja, jag vet inte… ??? För mig är det samma sak som att gå ut i en okänd skog utan karta och kompass, det kan vara jättemysigt, avkopplande på alla sätt men Wow vad lätt att tappa bort sig och gå vilse eller hur? 

Iställer för gissa min framtid har jag gått över till att skapa min framtid. Gissa om det känns mycket mer inspirerande 🙂 Jag har gått ut i en okänd skog och har helt klart för mig vad jag vill uppnå med det. Jag har karta och kompass jag har en plan för vad jag vill skall hända. Jag har planerat in tid för fika och stillhet med fågelsång. jag har planerat in sträckor där jag skall fördas snabbare för att komma framåt.

Nu är det ju så att det kanske inte alltid går att komma fram där jag tänkt mig och man ibland gär vilse ändå och det är okej. För om man aldrig går vilse så hittar man inga nya vägar. Målet är dock helt klart och då är det okej att tappa bort sig ibland till skillnad från om man går vilse och inte vet vart man är på väg. Det finns en scen i Alice i underlandet när Alice kommer till en vägkorning och det sitter en katt på en stolpe, eller om det var ett träd. Alice frågar katten 

– Vilken väg skall jag ta?

– Det beror väl på vart du vill komma svarar katten

Jag tycker den är så otroligt bra för den sammanfattar på 2 rader vad det handlar om. Nedan kommer min lilla lathund för mitt personliga ledarskap, den har hjälpt och hjälper mig dagligen. Ibland får jag plocka fram den och läsa den framför allt när jag kanske inte har fokus eller fastant. 

Nummer 1 – Klargör ditt mål

Skapa dig  en klar bild över vart du vill komma eller uppnå.

Nummer 2 – Rör dig framåt

Börja gå. Det är inte helt ovanligt att man planerar sönder sig, i förhoppning om att man skall ha gjort den ultimata planeringen. Ärligt talat det kommer inte att hända, det finns ingen superplanering som har löst alla problem eller bekymmer som kan uppstå i förväg. var bara klar över vart du vill och lita på att du löser dom problem som kan uppstå på resans gång. 

Nummer 3 – Disciplin 

Ibland måste man göra lite obehagliga, otrevliga, jobbiga saker för att nå det resultat man vill, man får inte bra kondition genom att sitta och tänka på det, man måste faktiskt ut och röra sig och det kan vara lite otrevlig i början. 

Nummer 4 – Var snäll mot dig själv

Förändringar sker bitvis, ibland tappar man fokus, ibland har man inte ork eller lust, ibland kan fastna i andra(s) omständigheter. Slå inte ihjäl dig själv för det. Notera starta om eller forsätt där du var. Ta en paus skäm bort dig lite för att hitta nya krafter. 

Nummer 5 – Feedback

Som jag skrev i mitt inlägg feedback eller misslyckande går det åt skogen? Blir det inte som du vill? Deppa inte ihop, det är bara feedback eller återkoppling på att du kanske skall göra det annorlunda.  

Kram på er alla! 

Peter

3 svar till “Jag är ledare i mitt liv

  1. Hej Peter!
    Lika klok som vanligt!! Jag undrar om jag kan få ta med mig din lilla lathund. Tyckte den var så bra sammanfattad. Det är alltid gott att ha något att plocka fram när man är lite vilsen.
    Att vara ledare för sig själv är så viktigt, för om man inte kan leda sig själv hur ska man då kunna leda andra. Du har rätt i att ledarskap lätt kan misstolkas att det bara handlar om att leda och styra andra. Jag är en självklar ledare för mig och mitt liv samtidigt som jag är lyhörd på andra. Jag tycker om andras råd i mitt egna ledarskap. Det är det som är charmen, att leda sig och vara lyhörd på sin omgivning.
    Kram på dig och ha en go kväll

  2. Ping: Resan till framgång – Mål « Blackrope’s Blog

  3. tack, jag gillar det du skrivit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s